Уроки мужності і національного патріотизму

Уроки мужності і національного патріотизму

дві цікаві екскурсії учнів ОЗ «Пустомитівська ЗОШ № 1 І-ІІІ ступенів»

11 квітня 2019 р. учні 8-А класу (класний керівник В.С. Лутчин) побували у Львові. Вони стали першими цього дня відвідувачами Державного меморіального музею Михайла Грушевського. Експозиція, розташована у колишньому львівському помешканні відомого українського історика та державного діяча – голови Центральної Ради – знову повернула їх на століття назад.

Цікавою була розповідь працівників музею про двадцять років життя Михайла Сергійовича, що пов’язують його з нашим містом. Саме тут він протягом 1894-1914 рр. став викладачем кафедри всесвітньої історії університету. Читав студентам окремий курс лекцій з історії країн Східної Європи. Саме тут він розгорнув широку організаційну роботу, очолюючи протягом 1897-1913 рр. Наукове Товариство ім. Шевченка. Зрештою, саме тут розпочав і свою титанічну наукову працю – створення 10-томної «Історії України-Руси». Кілька томів її першого видання зберігаються у музеї, як і багато інших оригінальних експонатів, документів і матеріалів. Усі вони дбайливо зібрані працівниками – справжніми ентузіастами своєї справи: на підготовку експозиції, розповідали вони, пішло два роки.

Побували наші учні і в Білогорщі. Саме у цьому тоді ще приміському селі, на конспіративній квартирі в будинку учительки Г. Конюшик 5 березня 1950 р. прийняв свій останній бій і загинув Головний Командир УПА – генерал-хорунжий Р. Шухевич. Тепер це – теж музей. Створено його, як неодноразово наголошували співробітники, за значної допомоги Товариства вояків УПА в США.

Матеріали, що зібрані тут, розповідають не лише про життєвий шлях Р. Шухевича та героїчну боротьбу ОУН і УПА за незалежність України. Багато експонатів – фотографії, меблі, особисті речі – його рідних і близьких. На стендах – зброя і спорядження членів українського підпілля, що викликали непідробний інтерес учнів. Адже знайдені вони під час розкопок у колишніх криївках упівців, на місцях боїв. Макет криївки, до речі, відтворено в одному із залів музею.

Цікавою була й розповідь екскурсовода про життя і діяльність Р. Шухевича. Головну увагу звертала вона не на загальновідомі факти біографії, а на ті якості характеру і моральні чесноти, що дозволили йому стати загальновизнаним авторитетним лідером українського національно-визвольного руху, особливо у повоєнний час. Йдеться про особисту скромність, неабиякі організаторські здібності, мужність аж до самопожертви, непохитну віру в правоту своєї справи, в ідею самостійної, соборної Української Держави. Вірність їй він зберіг до кінця життя. Навіть цілком усвідомлюючи неминучість поразки УПА і власної загибелі Шухевич, що мав не одну можливість виїхати за кордон, залишився в Україні. Залишився з людьми, які йому безмежно вірили…

Кiлькiсть переглядiв: 67

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 29 Серпня 2019

Цей сайт безкоштовний!