Повернене ім’я

Повернене ім’я

Протягом століть Україна була залежною чи то від Польщі, чи то від Росії, тому колоніальні системи робили все, щоб знищити українську інтелектуальну еліту. Багато з них втікали від режимів за кордон, а на деяких чекали концтабори та каторжні роботи. Таким чином, було знищено незліченну кількість свідомих, високоосвічених людей, нашу національну гордість, тих, хто любив Україну, її землю, самобутність, навіть, перебуваючи далеко за її межами.

15 березня 2019 року в Борщовицькому НВК «ЗНЗ І-ІІІ ступенів - ДНЗ» відбулася історична подія: Україні було повернуте ще одне ім’я – Юрій Шумовський, який належав до шляхетського українського роду, працював священиком в Іллінському соборі м. Дубно, але його полонила археологія, і він здійснив багато відкриттів в Західній Африці, куди його направив після війни Інститут Чорної Африки. Професор був відомий у всьому світі, а для нас його відкрила Лариса Петрівна Чорнописька – співробітник етнографічного музею, яка віднайшла цінні документи та на їх основі і написала його біографію, упорядкувала щоденник професора у науково-популярному виданні під назвою «Під гарячим сонцем Африки».

В стінах рідної для Лариси Петрівни школи і відбулася презентація її книги, на яку були запрошені вчителі географії (Кушнір Світлана Євгенівна, Скварко Лідія Іванівна, Матвіїв Леся Єфремівна, Пиріг Оксана Володимирівна, Чемоданова Марія Романівна), вчитель-катехит Духнич Ольга Олексіївна, вчитель історії Куций Андрій Федорович, вчитель початкових класів Хміль Люба Олексіївна, вчитель зарубіжної літератури Возняк Юрій Львович, директор Борщовицького НВК Васьків Ігор Михайлович та практичний психолог Бакун Василина Михайлівна. Захід було проведено вчителем географії Колб Ларисою Євгенівною у формі уроку-презентації в 7-10 класах. Присутнім був також перекладач документів Юрія Шумовського з французької мови Іван Теплий, доцент кафедри іноземних мов ЛНУ ім.І.Франка.

В переддень 111 річниці від дня народження професора Юрія Федоровича, багато прозвучало теплих та щирих слів про неординарну високоморальну, інтелігентну людину, талановитого вченого, сподвижника науки та справжнього патріота України.

Кiлькiсть переглядiв: 92

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 29 Серпня 2019

Цей сайт безкоштовний!