Мандрівка до унікальної пам’ятки.

Мандрівка до унікальної пам’ятки.

Теплого сонячного ранку група учнів 5Б та 7Б класів ОЗ «Пустомитівська ЗОШ № 1 І – ІІІ ступенів» разом зі своїми класними керівниками Кикоть О.В. та Стражник Н.Р. відбули до єдиної у Європі пам’ятки давньоруської наскельної оборонної архітектури ІХ – ХІІІ ст., неприступної фортеці, яку навіть не бралися штурмувати монголо-татари, хоча завоювали всі околиці.

Її назва – Тустань. Від екскурсовода школярі дізналися, що саме ця наскельна дерев’яна фортеця контролювала Великий Шовковий торговельний шлях з Китаю в Португалію та Соляний шлях, що проходив з Галичини в країни центральної Європи. Цікаво, що за часів княжої доби фортеця була прикордонним центром та митницею на кордоні Галицько-Волинського князівства та Угорщини.

Фортеця вразила. Якби вміли говорити величезні камені-пісковики, на яких вона збудована, то розповіли б , що утворилися вони близько 50 млн. років тому. А ще б діти дізналися, що одна тисяча років до н.е. тут існувало язичницьке капище, про що, зокрема, свідчать вирізьблені на скелях солярні знаки (зображення сонця) на честь Даждь бога – одного з найшановніших у давніх слов’ян. А ще здивували рисунки на камені – петрогліфи,– яких виявлено 270.

Вразили і екскурсантів 2 джерела, які хоча й пробиваються із землі в одному місці, однак мають абсолютно різний хімічний склад води. І вода ця допомагає при хворобах очей, тобто є цілющою і зберігатися може до року. Цікаво, що 1883 р. сюди лікувати очі приїжджав з дружиною Іван Франко, і ця вода допомагала йому.

У музеї діти побачили масштабні макети фортеці, арбалети і прослухали цікаву розповідь екскурсовода.

Трохи втомлені, але переповнені враженнями, поверталися юні мандрівники додому.

Кiлькiсть переглядiв: 231

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 29 Серпня 2019

Цей сайт безкоштовний!