Шана хлібу

Шана хлібу

14 березня 2019 року була завершена робота на проектом «Хліб на столі – мир на землі», який презентували учні 2 класу Борщовицького НВК «ЗНЗ I-III ступенів – ДНЗ» Пустомитівського району під керівництвом класного керівника Плахтій Тетяни Іллівни. Розпочатий проект був ще восени. Вони побували в музеї хліба Покрови Пресвятої Богородиці у Львові. Там дізналися про історію хліба, його значення для людини, походження основних культур. Найбільше вразили хлібці з голодних 30-х років та запам’яталися українські короваї і «космічний хліб», подарований музею космонавтом-українцем Павлом Поповичем.

Готуючись до проекту діти читали вірші, оповідання, казки про хліб, знаходили прислів’я, загадки, списували тексти та писали диктанти про хліб. А ще підрахували скільки за тиждень учні нашої школи споживають у шкільній їдальні хліба, булочок, кексів, печива.

Кінцева мета проекту – взяти участь у майстер-класі з випікання хліба. Для цього діти відвідали пекарню «ЕкоТатко». Вони самостійно важили інгредієнти для хліба, місили, спостерігали, як тісто «підходить» і як випікається в глиняній печі, натопленій дровами. Коли хліб спікся, то кожному вручили власноруч створену хлібину і сертифікат про успішне завершення навчання з випічки справжнього живого хліба.

На презентації розповідали, що легкого хліба не буває – його потрібно заробити важкою працею. Учні підкреслили значення хліба для кожної людини від народження до глибокої старості та нагадали глядачам, що ким би вони не стали в житті, ніколи ніхто не зможе обійтися без хліба. Адже у хліба душа нашої землі, долі багатьох людей, їхня невтомна праця. Хліб – совість наша, хай буде в кожній хаті на столі, прикритий вишитим рушником і освячений молитвою нашою.

Хліб на столі – мир на землі. Недарма наш народ придумав таке прислів’я, адже хліб можна вирощувати там, де не рвуться снаряди, де земля не здригається від гуркоту канонади, танків і не всіяна мінами. На превеликий жаль на нашу мирну землю прийшов з війною російський окупант.

На презентацію запросили односельця Любомира Хміля, який добровольцем пішов на фронт і протягом року воював в АТО на передовій стримуючи ворога. Учні привітали його з Днем українського добровольця, який відзначали саме 14 березня, в день презентації проекту, і вручили коровай. Саме такі люди, захисники Вітчизни, зупинили агресора, воювали і воюють за те, щоб на нашій землі колосилися мирні поля.

Зворушливою була розповідь Л.В.Хміля про незібрані поля пшениці, соняшника, які обсипалися. А комбайни не могли зібрати врожай, бо поля були заміновані. В його словах прозвучала впевненість в тому, що український народ з допомогою армії здобуде перемогу, і всі поля від заходу до сходу України будуть наливатися золотим зерном!

На закінчення презентації директор школи І.М.Васьків згадав про розповіді людей, що у важкі голодні часи міняли свої найцінніші речі на хліб. Подякував другокласникам за проведену важливу роботу і цікаву презентацію.

Кiлькiсть переглядiв: 121

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 29 Серпня 2019

Цей сайт безкоштовний!