Відзначення 90-ї річниці створення ОУН

Відзначення 90-ї річниці створення ОУН

Важливу сторінку в історії української державності вписали члени Організації українських націоналістів, створеної 3 лютого 1929 р. Євгеном Коновальцем.

На відзначення 90-річчя цієї знаменної дати учні Годовицької ЗОШ І-ІІІ ст. зі своїми наставниками Г. І. Гудак, М. І. Підгорецькою, Б. М. Мотичкою та Н. І. Терлецькою відвідали Музей національно-визвольної боротьби у Львові. Виставка присвячена подіям української історії від початку ХХ ст. до проголошення незалежності. Під час огляду експозиції слухачі дізналися про роль Українських Січових Стрільців у Першій світовій війні, події української революції, процеси державотворення УНР, ЗУНР, Української держави. Не оминули і діяльності Організації Українських націоналістів на території Західної України в боротьбі проти чужоземних загарбників за створення самостійної незалежної України. Після вбивства Є. Коновальця у Роттердамі, ОУН очолив Андрій Мельник. Однак всередині організації стався розкол, який завершився поділом у лютому 1940 р. на «мельниківців» на чолі з А. Мельником і «бандерівців» на чолі з С. Бандерою. Якщо перші надіялись на допомогу Німеччини у створенні України і дотримувались поміркованих поглядів, то другі – сподівалися тільки на власні сили і були радикальними у своїх діях. У 1943 р. оунівці влилися до лав УПА. Багатьох діячів ОУН було ув'язнено в концтаборах, серед них і С. Бандера, Я. Стецько та ін.

Ми повинні знати історію свого народу, пам'ятати своїх героїв, берегти свою державність. Адже і наш час ми продовжуємо захищати цілісність нашої країни.

Кiлькiсть переглядiв: 66

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 29 Серпня 2019

Цей сайт безкоштовний!