Крути – наша слава, наша – історія

Так називалася літературно-музична композиція, присвячена 97-ій річниці загибелі студентської молоді під Крутами, проведена 29 січня у Пустомитівській ЗОШ №1. Її відкрила вступним словом заступник директора школи з виховної роботи Надія Цимбала.

Затаївши подих, школярі слухали „Баладу про Крути”.

Урочисто звучали слова шестикласників Марічки Колішевської і Максима Кузи:

І знов, і знов у котрий раз

Зійшлися ми в одній родині,

Щоб пом’янути славний час,

Коли в офіру Батьківщині

Себе принесли кращі з нас.

Нема любові понад ту,

Що окропила кров’ю Крути,

І ту гарячу кров святу

Повік Вкраїні не забути !

Ведучі літературно-музичної композиції десятикласники Марта Борецька та Павло Іванюк коротко ознайомили присутніх з історією подвигу студентської молоді, яка 27 січня 1918 року вийшла назустріч Червоній армії, щоб перекрити ворогові шлях на Київ. (Регулярні українські війська були в той час на фронті). Проти 420 студентів рухався чотирьотисячний загін військ Муравйова, яких підтримувала артилерія з бронепртягів. У захисників Крут були лише рушниці, 35 кулементів та одна гармата, проте вони встигли завдати ворогові втрат.

Бій ішов цілий день: зранку 29 січня і до вечора, та сили були нерівні.

Вкінці дня закінчилися патрони й поступила команда від командира правого крила відступати. Однак, ліве крило, Студентський курінь, чи переплутали, чи не почули цього наказу й пішли в наступ. У результаті більша частина їх загинула і лише 35 юнаків потрапили в полон. Тільки сім полонених більшовики не розстріляли, а відправили в російський тил. Решту вбивали тут же, під Крутами, спочатку розстрілювали, а потім добивали штиками й ножами. Гімназист Пипський заспівав Гімн „Ще не вмерла Україна”. Його підхопили інші вмираючі юнаки.

Далі ведучі повідомили, що 2 березня 1918 року російсько-більшовицькі війська були вигнані з Києва і 19 березня відбулося перепоховання героїв Крут на Аскольдовій могилі.

Звучить пісня „На Аскольдовій могилі”. Учні 11-Б класу Віталій Гаврилюк, Юлія Вовк, Дмитро Копичин, Олег Лаба, Оксана Сташків прочитали низку віршів українських поетів, у яких оспівано подвиг героїв Крут.

Присутні переглянули презентацію „Слава і трагедія бою під Крутами”.

Завершилося дійство влашуванням пам’яті полеглих крутянців та виконанням Гімну України.

На мою думку, Крути – це символ, на якому виховуються цілі покоління. І дуже прикро, що сьогодні історія повторюється. Захищаючи цілісність України, ми маємо того ж ворога, як і 97 років тому – російську армію і Російську тоталітарну державу. Та подвиг крутянців свідчить, що наш народ не перемогти ніяким агресорам.

Владислав Плебанський,

президент учнівського

парламенту Пустомитівської

ЗОШ № 1 І-ІІІ ст.

Кiлькiсть переглядiв: 252

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.

Фотогалерея

Дата останньої зміни 29 Серпня 2019

Цей сайт безкоштовний!